Правило за 10 000 часа: Времето във водата се изплаща за Джош Мануел

Може би сте чували за правилото за 10 000 часа: За да овладеете определено умение, трябва да отделите поне 10 000 часа за него.

Наскоро Джош Мануел, старши в Баптисткия университет в Източен Тексас и неговият партньор Грант Хендрикс, студент, доказаха, че времето на вода наистина се отплаща. Заедно те спечелиха първо място на турнира по риболов в колежа FLW на река Оуачита близо до Монро, Луизиана.

За Мануел победата беше напомняне, че упоритата работа и постоянството в крайна сметка ще бъдат възнаградени.

„Ако трябва да дам само един съвет на моето 15-годишно„ аз “, каза Мануел,„ ще бъде „придържайте се“. Що се отнася до риболовните турнири, ще има невероятни дни и наистина ще има дни на престой. Просто трябва да се придържате към това и да не оставяте тези дни да ви извадят от играта. Това е съветът, който бих дал на по-младите риболовци. “

Мануел, синът на Джо и Кристал Мануел, обича риболова на бас от шестгодишната му възраст, когато баща му му показва как се лови на бас в езерото на приятел близо до Литъл Рок, Арканзас.

„Хванах първия си бас на малка манивела с квадратни сметки“, каза Мануел. „Спомням си този момент, сякаш беше вчера.“

Жител на Бърлесън, Тексас, 21-годишният Мануел започна риболов на турнири, когато беше на 15 години, когато се присъедини към клуба Lone Star Junior Bassmaster. Докато неговата гимназия не поддържаше екип за басов риболов в гимназия, той успя да се състезава, като се присъедини към други ученици чрез риболовния клуб Tarrant County Anglers.

„Какво ме накара да искам да се занимавам с бас риболов на колегиално ниво, вместо с бейзбол и баскетбол? Е, когато бях на около 15 години, баща ми ме заведе на Bassmaster Classic през 2014 г. Същата година събитието се проведе на езерото Гънтерсвил. Когато видях какво се случва с новата гимназия и колежните програми, просто знаех, че трябва да бъда част от него. “

Очевидно, за да се състезава на нивото, което Мануел си е предвидил, той се нуждаеше от лодка. И така, когато беше в прогимназията, той започна собствен бизнес за озеленяване и грижа за тревата, за да събере достатъчно пари, за да си купи лодка за бас риболов.

„Купих Skeeter от 1998 г. с двигател Yamaha V-MAX с мощност 200 к.с.“, каза Мануел. „Това е моята гордост и радост. Почистих го, замених електрониката с нови Humminbirds, седалки и мокети и почистих корпуса. “

„Знаех, че след като започна турнирен риболов, искам да го правя дълго време“, добави той.

В допълнение към инвестирането в лодка, Мануел е изградил арсенал от примамки, които му позволяват да предвижда почти всякакъв вид условия за риболов. И така се случва, Мануел разчита на примамките на Рапала. Една от примамките му е BX Brat, манивела с квадратни банкноти, която позволява на Мануел да покрие един тон вода бързо в търсене на бас.

„Обичам да отскачам Brat от структурата“, каза Мануел, който предпочита BX® Brat в Pearl Grey Shiner и Homer’s Buddy. Също така е склонен към Rapala® DT® примамки в Penguin или Smash.

Изстрелвам го с една стъпка
След като завършва гимназия, Мануел търси колеж, който има екип за басов риболов. Той приключи в Баптисткия университет в Източен Тексас (ETBU), който се намира в Маршал, Тексас, близо до границата между Тексас и Луизиана, на около 45 минути западно от Шривпорт.

„Присъединих се към отбора тук, тъй като той се насочваше към втората си година на състезание“, каза Мануел. „Беше вълнуващо да бъда част от тази нарастваща програма. Училището подкрепя много екипа. “

15-членният екип на ETBU се състезава в силно конкурентната Южна конференция на FLW College Fishing. Миналата година, през четвъртата година на програмата, училището претендира за първото първенство на Южната конференция със 1752 точки и завърши осмо в страната. Други водещи програми в Южната конференция включват държавния университет на Стивън Ф. Остин, университета Тарлтън, университета в Оклахома и университета в Луизиана-Монро.

През първата си година от екипа за басов риболов на ETBU Tigers, Мануел зае 4 -то място в Arkansas Collegiate Series на езерото Ouachita с 8,64 lbs. и завърши на 16 -то място по време на турнира по риболов на колежа FLW във Форт. Езерото Гибсън с улов от 8 кг. 4 унции. Този сезон Мануел и Хендрикс вече се бяха класирали за Националния шампионат на колежа през 2021 г. след осмо място на Ft. Езерото Гибсън през юли.

„Тази година имаме още един турнир“, каза Мануел. „Спорим да спечелим конференцията отново. Оттам фокусът на нашите отбори ще бъде да се състезават в националния турнир. “ 12-ият годишен риболов в колежа Абу Гарсия, представен от Националния шампионат на YETI, ще се проведе на Гранд езерото О ‘Чероки в Оклахома от 3-5 март 2021 г.

С погледите, които вече са насочени към националния турнир, Мануел и неговият риболовен партньор Хендрикс, жител на Ливингстън, Тексас, се включиха в състезанието за спечелване на Abu Garcia College Fishing, представено от YETI на река Оуачита, с претегляне от пет баса 15 паунда, 4 унции. Победата не само спечели правата за хвалене на Мануел и Хендрикс, но и спечели на екипа им 2000 долара. Дуото на Тигрите спечели с 1½ паунда разлика с отбора на второ място на Люк О’Нийл и Уесли Банкс от Университета в Луизиана-Монро, който тежи в пет баса на обща стойност 13 паунда и 12 унции. Турнирът стартира от парк Форсайт в Монро, Луизиана. Екипът на ETBU Tiger от Kaden Proffitt, Питсбърг, Тексас и Cason Ragsdale, Winnsboro, Тексас, претегля пет баса, 12-12, за да се класира на трето място.

„Имахме добър план за игра за този турнир. Практикувахме няколко дни, както поотделно, така и заедно, за да идентифицираме участък от реката, за който знаехме, че има точния размер на рибата, за да ни вкара в конфликт “, каза Мануел.

„Опитвайки се да разбера Уачита, бях вдъхновен от епизод на телевизионната програма на Рапала на Майк Яконели„ Гранични граници “ , където той показа как се намира бас на река Арканзас. Макар да знам, че всеки воден обект е различен, наблюдаването му, как дисектира речна система, ми даде няколко идеи, които бяха полезни при намирането на стратегия. “

Бъдеще в риболова
Отвъд мечтата си да вземе национално първенство в колежа, Мануел мечтае за кариера в риболовната индустрия. Маркетинг специалистът , който в момента работи в отдела за спортни комуникации на университета, вижда, че работи за производител или търговец на дребно, докато продължава да се занимава с турнирен риболов. Един ден той би искал да получи MBA по маркетинг или бизнес администратор.

„Работил съм в щанда на Thorne Brothers на Bassmaster Classic Expo, представлявайки Rapala® и VMC®,“ каза Мануел, „и наистина обичам да се срещам с други фенове на бас риболова. Надявам се някой ден да посетя оригиналния магазин на Thorne Brothers в Минесота. “

„В същото време бих се радвал да запазя турнирния риболов“, добави Мануел. „Обичам състезанието. И турнирният риболов ме научи на толкова много. Абсолютно ме направи по-добър риболовец. Мога да отида до нов водоем и да разбера как да го дисектирам – особено при променящи се условия. “

„Просто си повтарям: Придържайте се към силните си страни и никога не се отказвайте. И докато можете да направите тази последна част, никога не сте победени. “

Статията е преведена от официалния блог на Рапала и е пибликувана на български език първо на сайта rapala-bg.eu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *